Schiphol.nl   •   Contact

Home Resultaten Top Connectivity Verkeer en vervoer Netwerk van bestemmingen

Netwerk van bestemmingen

De kwaliteit van het netwerk van bestemmingen is verder verbeterd zowel voor passagiers als voor vracht. Het aantal directe bestemmingen is in 2013 toegenomen met zes tot 323. Passagiers konden kiezen uit 297 lijndienstbestemmingen, vier meer dan vorig jaar. De resterende 26 lijndienstbestemmingen betreffen unieke vrachtbestemmingen die alleen door full freighters wordt aangedaan.

Ten opzichte van 2012 bleef het aantal intercontinentale bestemmingen gelijk op 139. KLM stopte onder andere met vluchten op Kano en Abuja (Nigeria), en ArkeFly deed niet langer de bestemmingen Puerto Vallarta (Mexico) en Goa (India) aan. Nieuwe intercontinentale bestemmingen waren onder andere Fukuoka in Japan en het Marokkaanse Fez.

Het aantal Europese lijndienstbestemmingen nam per saldo toe met 6 en kwam op 184. Met de komst van Blue Islands keerde het Kanaaleiland Jersey terug in het Schipholnetwerk; KLM voegde het Noorse Aalesund en Manston in Groot-Brittannië toe aan het netwerk. Bestemmingen die verdwenen waren onder andere Rimini in Italië en Pau in Frankrijk.

Het aantal carriers dat op Schiphol lijndiensten onderhoudt, nam met twee af tot 99, waarvan 19 uitsluitend full freighters. Dit is onder meer toe te schrijven aan het stoppen van Iberia, BMI baby en Rossiya. Nieuwkomers in 2013 zijn onder andere Blue Islands Airline, Darwin Airline, HOP! en full freighter Yangtze River Express.

Airline Etihad bezocht Schiphol al met full freighters, en sinds mei 2013 heeft Etihad ook een passagiers lijndienst geopend in nauwe samenwerking met KLM. Dit soort samenwerkingsverbanden versterken de mondiale verwevenheid van verschillende netwerken en leiden tot nieuwe groei-impulsen. Etihad is overigens niet de enige airline waarmee de samenwerking in 2013 op Schiphol verder is aangehaald; zo is KLM sinds juni 2013 ook met Pegasus een samenwerkingsverband aangegaan.