Schiphol.nl   •   Contact

Home Resultaten Top Connectivity Concurrentiepositie

Concurrentiepositie
Marktaandeel passagiers

Amsterdam Airport Schiphol kende na Istanbul de hoogste relatieve groei in de toptien Europese hubs. Schiphol handhaafde zich in 2013 als vierde passagiersluchthaven van Europa, na koploper Londen Heathrow, Parijs Charles de Gaulle en Frankfurt. Istanbul kende met een stijging van 13% weliswaar de hoogste groei, maar bleef met 51 miljoen passagiers net achter Schiphol op de vijfde plaats. Gegeven de huidige groei op Istanbul is het overigens aannemelijk dat Istanbul Schiphol in 2014 voorbijstreeft in passagiersvolume. Het marktaandeel van Schiphol is in 2013 licht gestegen ten opzichte van vorig jaar: van 10,7% naar 10,8%.

Marktaandeel vracht

Amsterdam Airport Schiphol staat op de derde plaats binnen de toptien van Europese luchthavens voor vracht. Frankfurt en Parijs Charles de Gaulle nemen plaats één en twee in. Londen Heathrow, waar het vrachtvolume in 2013 daalde, blijft evenals voorgaande jaren staan op de vierde positie. Het marktaandeel van Schiphol binnen de toptien Europese luchthavens voor vracht is gestegen van 13,9% tot 14,6%.

Ontwikkeling over meerdere jaren


Sinds 2009 was er, met uitzondering van Madrid, elk jaar groei te zien bij de belangrijkste Europese luchthavens. Deze luchthaven lijdt sinds 2011 zwaar onder de economische crisis in Europa.

Istanbul is de snelst groeiende Europese luchthaven en passeerde in 2013 de grens van 50 miljoen passagiers. Kijken we iets verder over de Europese grens naar de luchthaven Dubai (DXB), dan wordt duidelijk dat deze een groei heeft die vergelijkbaar is met die van Istanbul. In 2013 werden op Istanbul 73% meer passagiers vervoerd dan in 2009; bijna 25 miljoen passagiers meer. De reden voor de snelle groei van Istanbul en Dubai is dat hun homecarriers significante vloot- en route-uitbreidingen hebben gerealiseerd. Van de belangrijkste West-Europese hubs heeft Schiphol de afgelopen jaren de grootste groei beleefd. In 2013 werden op Schiphol ruim 20% meer passagiers vervoerd in vergelijking met 2009 (+9 miljoen passagiers).